Hit enter

IKEA Democratic Design Days 2018

Ако ме следите в социалните мрежи, вероятно знаете, че миналия месец бях в Елмхулт, Швеция, за да присъствам на Democratic Design Days 2018, организирани от IKEA. Там имах възможността да бъда сред първите докоснали се до най-новите дизайни и прототипи на IKEA - техни колекции в колаборация с невероятно талантливи колективи от артисти, и продукти, предстоящи да бъдат пуснати в продажба, както и колекции, които са все още на идейно ниво и са в процес на създаване.
Запознайте се със симпатичните сребристи чанти, част от колекцията FREKVENS, фасадата на музея 
IKEA, щанда, представящ колекцията OSYNLIG - колаборация между  IKEA и Byredo и разбира се, абсолютните ми фаворити от всички невероятни неща, които видях, чантите на Virgil Abloh от колекцията MARKERAD. Разбира се, най- вълнуващите новини бяха свързани с разкритието на сътрудничеството между IKEA и аdidas, LEGO и Saint Heron. Не мога да скрия огромната си радост от новината за колаборацията между IKEA и adidas. Два бранда, които харесвам изключително много ще си сътрудничат,  за да проучат връзките между жилищните пространства и спорта и как двете могат да се адаптират, за да създават по-здравословни навици. В първия етап от сътрудничеството IKEA и adidas ще прекарват време в домовете на хора в различни страни и етапи на живота им, като ще обърнат специално внимание на младите жени, за да научат повече за това как живеят те. "Нашата цел е да направим спорта достъпен за всички. Работейки с IKEA, ще разгледаме защо някои хора са по-активни от останалите, особено младите жени, и ще проучим каква роля може да играе дома"- каза Йозефжин Аберг, вицепрезидент на дизайна на adidas.
Това е тема, която вълнува и мен самата и нямам търпение да видя плода на тези проучвания. За съжаление ще трябва да почакам, тъй като прототипите на изделията ще бъдат представени пред медиите едва другата година през месец юни, на следващото издание на Democratic Design Days.  


Като страстен почитател на ароматите и винаги любопитна за всичко ново в тази сфера  нямаше как да пропусна представянето на колекцията OSYNLIG, особено когато под нея седи името BYREDO! Аромати, които придават свеж привкус на домашното обзавеждане са в основата на предстоящата колекция на OSYNLIG, създадена в сътрудничество между IKEA и BYREDO.  Бен Горъм, основател на шведската парфюмерия BYREDO, споделя за значението на миризмата: "Това е много важна част от дома, която създава усещане за комфорт и сигурност" Колекцията OSYNLIG ще бъде достъпна за ограничен период от време, започвайки през 2020 г.

Този нов лек материал, изработен от фурнир, валцуван в кухи тръби, има потенциала да направи живота в малкото пространство много по-лесен - поне като обзавеждане. Чрез срязването на тръбите в различни дължини и затягането им заедно можете да сглобите дивани, гардероби, легла и много други мебели. Тъй като производственият процес води до липса на отпадъци, той също е страхотен от гледна точка на устойчивостта. Тази модулна система е част от колекцията RUMTID.
Посещението на IKEA Museum беше интересно и вдъхновяващо преживяване. Там могат да се видят както абсолютно всички броеве на каталога от годината на създаването му, така и възстановки на стаи реално заснети за каталога. Прекрасни мебели с ретро дизайн, ситуирани в интериори, носещи духа на времето. А всеки детайл в тях е изпипан толкова добре, че за миг се пренасяш в друга година.
Абсолютните ми фавотити от всички невероятни неща, които видях - чантите на Virgil Abloh от колекцията MARKERAD. Вече копнея за една или даже няколко от тях, но ще трябва да почакам, тъй като колекцията е планирана за месец ноември  2019 г.
Една от лекциите, които посетих и изслушах с интерес, беше на тема "BETTER FOOD CHOICES".  От IKEA се стремят да насърчат по-здравословен и по-устойчив начин на живот с храна, която има положително въздействие както върху хората, така и върху планетата. Въпреки това те смятат, че няма смисъл да се създава по-здравословна храна, ако тя не е и вкуснаIKEA прибавя кюфтенцата от сьомга като нов член на популярната гама за хранене. Въвеждането на кюфтенцата от сьомга допринася за целите на IKEA да предлагат по-голямо разнообразие от по-здравословни храни, които са вкусни, полезни и имат по-малко вредно въздействие върху околната среда. Сьомга ( от сертифицирана по ASC сьомга), добавка на MSC- сертифицирана треска, подправен с морски водорасли и лимонена трева, този нов продукт улавя вкуса на студеното северно море в една вкусна хапка. Първоначално кюфтенцата от сьомга ще бъдат налични само на определени пазари като част от офертата на ресторант "IKEA" през есента на 2018 г.

Бях и на кратък тур, чрез  който имах възможност да се запозная с новите колекции, аранжирани в интериори, вдъхновени от всеки един от месеците в годината. Аз разбира се харесах най-много монохромното решение.

 Килимите...,о килимите! На Democratic Design Days бяха представени няколко великолепни килима, които не могат да те оставят безпристрастен.

Масите за закуска, непосредствено преди официалното представяне на концепциите чрез кратки филми на колекциите, които предстоеше да видим.


И понеже имам слабост към по-нестандартното използване на материала бетон в ежедневието, нямаше как да не оценя екстериорното решение в пространството пред музея  - вместо пейки, бетонени отливки на един от иконичните модели на дивани на IKEA.

Една съвсем не лаконична колекция - TANKVARD на индийската дизайнерка Akanksha Deo. Допадна ми с бохемското си усещане за непринуденост, съчетано с топлотата на естествените материали. Веднага ситуирам в мислите си част от нея в лятното си жилище на морето. TANKVARD ще бъде налична през април месец  2019 г.

Стола "Jarpen" на шведския дизайнер Niels Gammelgaard създаден 1983 г. Все още напълно актуален дизайн, който с радост бих поставила в стаята си.